MENGATUR PETI SEJUK


PETI SEJUK : BAGAIMANA MENGATUR LETAK 

Bagi memastikan peti sejuk sentiasa berbau segar dan aliran sejuk tidak terganggu sebelum pergi membeli-belah pastikan anda telah melakukan pembersihan secara besar-besaran. Selain itu, kos pembaikkan anda mungkin dapat dikurangkan.

  • Cara yang paling bijak dalam mengatur peti sejuk bagi mengelakkan pencemaran pada makanan:

1.Pastikan sejuk
Suhu bagi pendingin adalah 3-4℃
·  Suhu yang lebih tinggi akan mendedahkan risiko bakteria makanan yang berbahaya


2. Rak bahagian atas
·  Untuk makanan kering dan siap saji, kekal segar yang optima
·  Seperti keju dan yogurt

3.Lebihan makanan
·  Sayang, letakkan pada bekas jenih, boleh tahan dalam 4 hari!
·  Letak di rak atas

4. Laci jangan campur
·  Buah, sayur dan daging tidak boleh diletakkan sekali. Ia senang rosak dan membazir
·  Laci daging atau bahan basah untuk hendaklah sering dicuci








5.Zone pintu peti
·  Zone ini jangan letak makanan tidak tahan lama terutama susu dan telur, letakkan di zon selamat dan sejuk iaitu ditengah
·  Selalunya minuman ringan atau sos perasa diletakkan disini


6. Bahagian bawah
·  Apabila nyah beku daging atau ayam, letakkan pada bahagian bawah. Ia supaya tidak menitik dan mencemari makanan lain. Bungkus produk daging dengan sempurna.








7. Keluarkan yang tidak perlu
·  Untuk mengelakkan tindanan terlampau dan udara sejuk tidak dapat mengelilingi.
·  Masak sebelum luput






8. Simpan potongan penuh
·  Jangan potong sehingga ingin memakannya, memotong akan cepat rosak



9. Giliran pendinginan
·  Ketahui yang didalam stok, buat senarai barang dan item yang lama terlindung dibelakang pindah ke hadapan sebelum pergi berbelanja.










10. Pastikan kebersihan
·  Lap tumpahan semasa baru, keluarkan item yang telah luput untuk ruangan makanan segar yag boleh dimakan.
·  Kemas dan cuci peti sejuk seminggu atau 2 minggu sekali, untuk mengelakkan bau-bauan yang tidak mengenangkan.











11.Keselamatan
Bagi yang mempunyai anak-anak kecil, pasang kunci keselamatan pada pintunya. Ini dapat mengurangkan aksi buka tutup.




Amaran: Jangan masukkan semula makan yang telah nyah-beku selepas 2 jam KECUALI setelah dimasak. Ketika mencuci peti sejuk, cuci dengan pencuci gred makanan. Pastikan air cucian tidak memasuki lubang saluran udara sejuk dan JANGAN guna peluntur terutama pada lingkaran getah pintu. Bagi menjaga keanjalan getah, sapukan petroleum jeli atau pelembap.


Agen pencuci : 2 sudu baking soda dan seperempat air panas
                                                    atau 
                         1 bahagian cuka dan 3 bahagian air panas
                                                   atau
                         Oles ubat gigi pada kotoran yang degil sebagai penggosok 

No comments:

Post a Comment

5 MASALAH ATAU PROBLEM PETI SEJUK (DIAGNOSA)

  www.wasap.my/+60166823585 JENIS-JENIS KEROSAKAN PETI SEJUK Langkah pemerhatian awal sebelum mengambil keputusan DIY atau panggil teknision...