PETI SEJUK : BAGAIMANA MENGATUR LETAK
Bagi memastikan peti sejuk sentiasa berbau segar dan aliran sejuk tidak terganggu sebelum pergi membeli-belah pastikan anda telah melakukan pembersihan secara besar-besaran. Selain itu, kos pembaikkan anda mungkin dapat dikurangkan.
- Cara yang paling bijak dalam mengatur peti sejuk bagi mengelakkan pencemaran pada makanan:
1.Pastikan sejuk
Suhu bagi pendingin adalah 3-4℃
· Suhu yang lebih tinggi akan mendedahkan risiko bakteria makanan yang
berbahaya
|
2. Rak
bahagian atas
· Untuk makanan kering dan siap saji, kekal
segar yang optima
· Seperti keju dan yogurt
|
3.Lebihan makanan
· Sayang, letakkan pada bekas jenih, boleh
tahan dalam 4 hari!
· Letak di rak atas
|
4. Laci jangan campur
· Buah, sayur dan daging tidak boleh
diletakkan sekali. Ia senang rosak dan membazir
· Laci daging atau bahan basah untuk hendaklah
sering dicuci
|
5.Zone pintu peti
· Zone ini jangan letak makanan tidak tahan
lama terutama susu dan telur, letakkan di zon selamat dan sejuk iaitu
ditengah
· Selalunya minuman ringan atau sos perasa
diletakkan disini
|
6.
Bahagian bawah
·
Apabila
nyah beku daging atau ayam, letakkan pada bahagian bawah. Ia supaya tidak menitik dan
mencemari makanan lain. Bungkus produk daging dengan sempurna.
|
7. Keluarkan yang
tidak perlu
·
Untuk
mengelakkan tindanan terlampau dan udara sejuk tidak dapat mengelilingi.
·
Masak
sebelum luput
|
8. Simpan potongan
penuh
·
Jangan
potong sehingga ingin memakannya, memotong akan cepat rosak
|
9. Giliran pendinginan
·
Ketahui
yang didalam stok, buat senarai barang dan item yang lama terlindung
dibelakang pindah ke hadapan sebelum pergi berbelanja.
|
10. Pastikan
kebersihan
·
Lap
tumpahan semasa baru, keluarkan item yang telah luput untuk ruangan makanan
segar yag boleh dimakan.
· Kemas dan cuci peti sejuk seminggu atau 2
minggu sekali, untuk mengelakkan bau-bauan yang tidak mengenangkan.
|
11.Keselamatan
Bagi yang
mempunyai anak-anak kecil, pasang kunci keselamatan pada pintunya. Ini dapat
mengurangkan aksi buka tutup.
|
Amaran: Jangan masukkan semula makan yang telah nyah-beku selepas 2 jam KECUALI setelah dimasak. Ketika mencuci peti sejuk, cuci dengan pencuci gred makanan. Pastikan air cucian tidak memasuki lubang saluran udara sejuk dan JANGAN guna peluntur terutama pada lingkaran getah pintu. Bagi menjaga keanjalan getah, sapukan petroleum jeli atau pelembap.
Agen pencuci : 2 sudu baking soda dan seperempat air panas
atau
1 bahagian cuka dan 3 bahagian air panas
atau
Oles ubat gigi pada kotoran yang degil sebagai penggosok
No comments:
Post a Comment